Bulgurschotel met runderkebab en gegrilde groenten
Bulgur, een graanproduct dat wordt gebruikt in de Turkije en de Levant, gegaard in bouillon met lenteui, verse pepers en groene kruiden. Erbij gegrilde groenten, zoals paprika, asperges, venkel en courgette en gekruide kebabs van rundvlees.
Cajun dirty rice met vis en garnalen
Gerecht uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Rijst vermengd met een kruidenpasta van tomaat, uien, knoflook, korianderzaad, komijn, piment en cayennepeper. Er doorheen gaan uitgebakken chorizo, verse pepers, zwarte bonen, doperwten, verse vis en garnalen.
Gevulde paprika met gehakt, geroosterde bloemkool en saffraanrijst
De saffraanrijst komt uit Ottolenghi’s kookboek Jeruzalem en is gevuld met pistachenoten, in citroensap gewelde rozijnen en allerlei groene kruiden, zoals dille, kervel en dragon. De paprika vullen we met gekruid gehakt. Erbij bloemkool geroosterd in de oven.
Geroosterde pompoen, kerstomaatjes en chorizo met gegrilde groenten
Voor dit gerecht roosteren we stukken pompoen en sjalot in de oven. Halverwege gaat de chorizo erbij, zodat deze krokant uitbakt. In de laatste minuten voegen we de tomaatjes toe, geroosterde pijnboompitten en een dressing van ahornsiroop, rodewijnazijn en pimentón.
Libanese fattoush met runderkebab
Zomerse salade met knapperige groenten als bloemkool, komkommer, radijs en kerstomaatjes en heel veel verse kruiden. Erbij een friszure dressing met sumak en za’atar, gebakken platbrood en gekruide runderkebabs.
Moorse salade met lamsmerguez
Zomerse salade met knapperige wortel, appel, radijs, rozijnen en een tahindressing (tahin is een sesampasta die veel wordt gebruikt in de Oost- en Zuid-Mediterrane keukens). Erbij lamsmerguez en gebakken platbrood.
Surinaamse runderstoof met gewokte kouseband
Stoofgerecht uit de Hindoestaans-Surinaamse keuken met Chinese invloeden. Langzaam gegaard rundvlees in bouillon met tomaten, kruidnagel, nootmuskaat, laurier, Chinese five-spices en madame Jeanettepepers. Erbij gewokte kouseband, Surinaamse bami en huisgemaakt komkommerzuur.