Bulgurschotel met runderkebab en gegrilde groenten
Bulgur, een graanproduct dat wordt gebruikt in de Turkije en de Levant, gegaard in bouillon met lenteui, verse pepers en groene kruiden. Erbij gegrilde groenten, zoals paprika, asperges, venkel en courgette en gekruide kebabs van rundvlees.
Cajun dirty rice met vis en garnalen
Gerecht uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Rijst vermengd met een kruidenpasta van tomaat, uien, knoflook, korianderzaad, komijn, piment en cayennepeper. Er doorheen gaan uitgebakken chorizo, verse pepers, zwarte bonen, doperwten, verse vis en garnalen.
Gevulde paprika met gehakt, geroosterde bloemkool en saffraanrijst
De saffraanrijst komt uit Ottolenghi’s kookboek Jeruzalem en is gevuld met pistachenoten, in citroensap gewelde rozijnen en allerlei groene kruiden, zoals dille, kervel en dragon. De paprika vullen we met gekruid gehakt. Erbij bloemkool geroosterd in de oven.
Kip-courgetteburgers met een salade van biet, prei en walnoten
Burgers gemaakt van kipgehakt en geraspte courgette en gekruid met komijn, verse munt en koriander met een yoghurt-sumaksaus. Erbij Libanees flatbread en een salade van bieten, gegrilde prei en walnoten met een dressing van appelazijn, tamarinde en walnotenolie.
Libanese fattoush met runderkebab
Zomerse salade met knapperige groenten als bloemkool, komkommer, radijs en kerstomaatjes en heel veel verse kruiden. Erbij een friszure dressing met sumak en za’atar, zelfgemaakt platbrood en gekruide runderkebabs.
Moorse salade met lamsmerguez
Zomerse salade met knapperige wortel, appel, radijs, rozijnen en een tahindressing (tahin is een sesampasta die veel wordt gebruikt in de Oost- en Zuid-Mediterrane keukens). Erbij lamsmerguez en gebakken platbrood.
Surinaamse runderstoof met gewokte kouseband
Stoofgerecht uit de Hindoestaans-Surinaamse keuken met Chinese invloeden. Langzaam gegaard rundvlees in bouillon met tomaten, kruidnagel, nootmuskaat, laurier, Chinese five-spices en madame Jeanettepepers. Erbij gewokte kouseband, Surinaamse bami en huisgemaakt komkommerzuur.
Gevulde paprika’s met gehakt en bulgur
Halve rode paprika gevuld met midden-oosters gekruid gehakt. Erbij een salade van bulgur met lenteui, Turkse pepers, koriander en munt.
Irakese mejadra met rundergehaktballetjes, bloemkool, linzen en verse kruiden
Mejadra is een van de oudste opgetekende rijstrecepten uit de geschiedenis. Het is rijst gekruid met komijn, koriander en kurkuma met linzen en heel veel gebakken uiringen. Erbij Midden-Oosters gekruide gehaktballetjes, geblakerde bloemkool en verse groene kruiden.